Jelenlegi hely

Honnan kapta a nevét a szaloncukor? - a szaloncukor története

A szaloncukor őse a fondant-cukor, mely Franciaországból indult útjára, már a XIV. században. A fondant-cukor cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosodott massza volt.
Fondant alapú cukorka  gyártása az 1800-as évek végén terjedt el hazánkban. A polgári és főúri házak szalonjában kis tálkákban kínálták ezt a fajta édességet az érkező vendégeknek. Innen ered az elnevezése: szaloncukor. 
A cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered, Jókai Mór szalonczukkedlinek nevezte ezt a sokak által kedvelt édességet. 

A karácsonyfa-állítás szokása Németországból érkezett hozzánk, szaloncukorral való feldíszítése azonban nálunk alakult ki.
Magyarországon az első karácsonyfákat a tehetős családok engedhették meg maguknak, amit eleinte mézeskaláccsal, aszalt gyümölcsökkel, papírból készített díszekkel ékesítettek. Később, a szalonban addig tálkából kínált cukorkát díszként a karácsonyfára helyezték fel.

Kezdetben a szaloncukrot kézzel készítették, majd a hamburgi cukrászmester, Stühmer Frigyes Magyarország első gőzüzemű csokoládégyárában (1868-ban alapította Pesten, az Ősz utcában, ma Szentkirályi utca) kezdte el gyártani a szaloncukrot a Gerbeaud cukrászda számára. 

A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot a fényes sztaniolpapírba. A szaloncukor csomagolásánál a cukorka papírjának berojtozása kézzel történt, amit a cukrászinasok végeztek. Ezt váltotta fel a képen látható rojtozógép, azaz "ricselő gép", ami a budapesti Vendéglátó-ipari Múzeumban megtekinthető, a 30 különböző színű, régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírral együtt.

A fogyasztók a szaloncukrot a cukrászdából készletről vásárolták, akár meg is rendelhették. A megrendelő meghatározhatta, hogy milyen ízű szaloncukrot kér, és azt milyen színű szaloncukorpapírba csomagolják részére. Később a híres budapesti cukrászdáknak is volt egy-egy titkos szaloncukor receptje. Sokan készítettek otthon, házilag szaloncukrot, akik nem engedhették meg maguknak a drága édességet. 

Kugler Géza 1891-ben megjelent szakácskönyvében már 17 féle szaloncukor receptet ír le. Volt szalon-ananász czukorka, szalon-pisztácz-czukorka, szalon-marasquin-czukorka - akár ebben a sorrendben meg is kóstolnám. 

Az első és a második világháború miatt bekövetkezett elszegényedés idején a gyári szaloncukor-termelés jelentősen lecsökkent. A szaloncukor tömegtermelése az ötvenes években indult újra, immár elvesztve sokféleségét. Sokan emlékszünk még a csoki bevonat nélküli rózsaszín, sárga, barna konzum szaloncukorra, ami gyerekkorom nagy kedvence volt. Bátyámmal kivettünk pár szem szaloncukrot, a papírját óvatosan visszaigazítottuk a karácsonyfán.
A zselés szaloncukor a hetvenes években terjedt el, és mai napig megtalálható a boltok polcain. 


Mára 20 csokoládégyár több, mint 150 féle szaloncukrot kínál a fogyasztóknak. Kaphatunk a zselésen kívül joghurtos, trüffelkrémes, epres, ír krémlikőrös, tojáslikőrös, mogyorókrémes, kókuszos, mézeskalácsos, mákos, vagy akár narancsos-fahéjast is... Van közte olcsóbb és drágább, különleges szaloncukor, és egyre népszerűbbek a kézműves szaloncukrok is. Hogy mi kerül a karácsonyfára, azt mindenkinek a pénztárcája és ízlése határozza meg. 

Tavaly elmentem a Stühmer édességboltba (Budapest,Teréz körút)  és vettem tíz féle szaloncukrot, mindegyikből 3-3 darabot. Aznap szaloncukor kóstolót tartottunk a családban, mindenki választott egy kedvencet.  A mákos mindenkinek ízlett. Egyik nap nagylányom a Daubner cukrászdából meglepett mogyorókrémes és marcipános szaloncukorral. Na jó, az ára miatt csak 2-2 darabbal. :-) Nekem a Daubner cukrászda fehér csokival bevont, marcipános szaloncukorja áll az első helyen. 
Nálunk a szaloncukor  december első felében bekerül a karácsonyi kosárkába, ahonnan mindenki csemegézhez, de még így is előfordul, hogy a gyerekek a karácsonyfáról eszegetik, - mert hát onnan sokkal finomabb. :-)

Idén megpróbálkozom a házi szaloncukor készítésével, ezt választottam: 
Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók 13 darabra:
A töltelékhez:

  • 50 g darált dió 
  • 25 g kókuszreszelék
  • 125 g mazsola 
  • 1 db reszelt narancshéj 
  • 1 evőkanál narancslé
  • 1 csapott őrölt teáskanál kardamom 

A bevonathoz:

  • 60%-os csokoládé

Elkészítés: 
A mazsolákat válogassuk át, szedjük ki belőle a szárakat, majd öntsünk rá forró vizet és így tegyük félre. Egy nagyobb tálba mérjük bele a kókuszreszeléket, a darált diót, kardamomot. (kardamom helyett fahéjat is használhatunk) Reszeljük bele egy narancs héját, és adjuk hozzá a narancslevet is. A mazsolát szűrjük le és botmixerrel pürésítsük, majd ezt is adjuk a többi hozzávalóhoz. Alaposan keverjük össze, a tenyerünkben formázzunk belőle egyforma méretű szaloncukor alakokat.
Tegyük őket egy szilikonos sütőpapírral fedett tálcára és helyezzük hűvös helyre - de ne hűtőbe! - egy napra szikkadni.
Másnap olvasszuk meg a csokoládét vízgőz fölött. Ha túl sűrű, kevés olvasztott kókuszzsírral higíthatjuk. Mártsuk bele őket a megolvasztott csokoládéba és a papírra visszatéve hagyjuk megkötni a csokoládét rajtuk.

 


Nektek melyik a kedvenc szaloncukrotok, van-e kedvenc márkátok és üzletetek? Készítettetek már házi szaloncukrot?
Írjátok meg, hogy ajánlhassunk egymásnak finom szaloncukrokat, jó akciókat, vagy éppen kipróbált, családi szaloncukor recepteket.
 

Képek: Retronom.hu, Stühmer, Wikipédia, Kifőztük


M.Andi - Monorimami

 

 

 

 

 

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére