Jelenlegi hely

HACCP rendszergazda képzés – az élelmiszerbiztonság szakemberei

Az élelmiszer ellátási-lánc rendkívül hosszú és szerteágazó. Számos mellékágával találkozhatunk a hétköznapokban is. A rájuk vonatkozó higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások kifejezetten szigorúak, megfelelő betartatásuk képzett szakembert kíván.

HACCP kisokos kezdőknek

A HACCP kifejezésbe már bizonyára sokan futottak bele, ám azon túl, hogy az élelmiszerekhez van valamilyen köze, sok egyéb információ általában nem ismert. Elsőként mindenképpen érdemes feloldani a fogalmat, mely természetesen egy mozaikszó. Hazard Analysis and Critical Control Points, vagyis veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Ez önmagában természetesen bármely iparágra vagy ellátási láncra vonatkozhatna, a HACCP azonban kifejezetten az élelmiszerbiztonságot szolgálja. Ezzel együtt pedig természetesen a vásárlókat is védi.

A HACCP-koncepció ma is érvényes alapjai az 1970-es években kezdtek kialakulni. Az előírások azóta természetesen fejlődtek, mindig alkalmazkodva az adott korhoz. Mára az élelmiszerek nemzetközi kereskedelme szempontjából is fontos szerepet tölt be. A rendszer behálózza a teljes élelmiszeripart, a gyártástól a kereskedelemig, a boltokból a vendéglátóegységekig. Ebből is jól látszik, hogy a rendszert ismerő szakemberekre mindig nagy szükség van. A HACCP rdendszergazda képzés épp ezt az igényt igyekszik kieléteni.

A rendszer fő részei

A HACCP rendszer hatóköre a „termőföldtől az asztalig” tart. Ez az egyszerű hasonlat is jelzi, hogy az élelmiszerek teljes életútjára ráhatással van. Lényegében egy higiéniai és élelmiszerbiztonsági kockázatelemző rendszer, mely garantálja az alapanyagok és késztermékek megfelelő minőségét és lekövethetőségét. A rendszer jól leírható hét fő elemmel, melyekkel természetesen a HACCP rendszergazda képzés keretein belül is megismerkedhetnek a résztvevők. Ezen kritériumok természetesen szintén a már említett célokat szolgálják.

Az alapelvek fontos kezdő lépése a kockázatok azonosítása. Enélkül a további védelmi lépések sem kivitelezhetők. Ha megtaláltuk a hibafaktorokat, szükségünk lesz azon pontok felkutatására is, ahol ezek a legjobban megelőzhetők. Ezt követi a megfelelő kritériumok előírása, azok teljesítésének felügyelete, illetve a helyesbítő intézkedések meghatározása. Ha a folyamatok a helyükre kerültek, zárásul szükséges a preventív rendszer működésének tanúsítása, illetve a dokumentáció. Egy HACCP rendszergazda képzés pedig minden szükséges tudást megad ehhez.

A képzésről röviden

A HACCP rendszergazda képzés célja, olyan gyártásban, kereskedelemben vagy épp vendéglátásban dolgozó szakemberek képzése és továbbképzése, akik mélyrehatóan ismerik a rendszer egészét. Ezáltal képesek részt vállalni a rendszer kialakításában, bevezetésében, működtetésében és rendszeres felügyeletében egyaránt. A képzés az ehhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást kivétel nélkül átadja, utóbbira kifejezetten nagy hangsúlyt fektetve. A gyakorlatorientált képzésnek köszönhetően kész szakemberek kerülnek ki az iskolapadból.

A képzés során a résztvevők megismerik a HACCP rendszerekre vonatkozó érvényes előírásokat és vonatkozó rendszereket. Ismereteket szereznek az alapvető higiéniai és élelmiszerbiztonsági elvekről. Emellett természetesen a HACCP rendszerek gyakorlati oldalába is betekintést nyernek. A képzés végeztével biztos tudással távozhatnak, mely alkalmassá teszi őket egy széles körben alkalmazott élelmiszerbiztonsági rendszer üzemeltetésére.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére